Jäikö pikalaina saamatta viime kerralla?

Lue vinkit täydellisen lainahakemuksen tekemiseen

Näin saat lainaa helpommin

 

Lainan saamisessa on monta tekijää, joista osaan hakija pystyy myös itse vaikuttamaan. Lue artikkeli niin tiedät, mitä tapahtuu hakemukselle, kun olet painanut Lähetä-nappia ja hakemus käsitellään. Käymme tässä artikkelissa läpi seikat, jotka vaikuttavat siihen, onko laina päätös myönteinen vai kielteinen. Annamme myös vinkit parhaan mahdollisen hakemuksen tekemiseen, ettei lainansaanti kaadu johonkin muotoseikkaan, minkä helposti olisi voinut huolellisuudella välttää.

Lainapäätos tulee nopeasti - tekniikka tulee avuksi

Rahoitusyritykset käyttävät erilaisia automaattisia tarkistuksia, jotka ennen kaikkea nopeuttavat lainan käsittelyä. Näillä rekisteritiedoilla varmistetaan, että hakija todella on se, kuka väittää olevansa ja tarkistetaan hakijan luottohistoria. Henkilötunnus on avain kaikkiin henkilökohtaisiin tietoihisi. Cashbuddy käyttää henkilötunnusta myös hakemuksen automaattiseen täyttämiseen, jolloin sinun ei tarvitse itse kirjoittaa esimerkiksi osoitettasi hakemukseen ja siksi luoton haku meiltä tapahtuukin ennätysvauhtia.

Hae pikalainaa

Hae pikalainaa

Lainan määrä
Lyhennys (kk) kk
Kuukausierä

Luottotietojen tarkastus

Kun teet lainahakemuksen, tarkistamme automaattisesti luottotietosi.  Suomen Asiakastieto ja Soliditet Finland pitävät yllä luottotietorekistereitä, josta yritykset ja yksityishenkilöt voivat hakea tietoa lainahakijan maksukyvystä ja valmiudesta, sekä maksuhäiriömerkinnöistä. Luottotiedoissa on myös tietoja hakijan muista laina-asiakkuuksista sekä siitä, onko elinkustannuksiin liittyvien maksujen, esimerkiksi vuokran tai sähkölaskun, hoito sujunut ajallaan. Tätä rekisteriä kutsutaan tuttavallisesti positiiviseksi luottorekisteriksi. Positiivisen luottorekisterin tietojen luovutukseen suostuminen on aina vapaaehtoista. Yksityishenkilöllä on lakisääteinen oikeus tarkistaa omat luottotietonsa veloituksetta kerran vuodessa.

Miten voit itse vaikuttaa siihen että laina myönnetään?

Nykyään haetaan lainaa netissä. Se on nopeaa ja turvallista, mutta tarkoittaa myös sitä että et todennäköisesti voi allekirjoittaa kynällä paperisopimusta ja lähettää valokopioita kirjekuoressa. Lainan saamiseen tarvitaan toimiva sähköpostiosoite, puhelinnumero ja nettipankkitunnukset.  Vippi ilman pankkitunnuksia ei irtoa kovin monesta paikasta. Varmista myös että tulotositteesi on sähköisessä muodossa tai skannattuna tietokoneellesi. Me haluamme tehdä asiat mehdollisimman helpoksi ja hyväksymme myös älypuhelimella otetun kuvan tulotositteesta. Sen voi ladata suoraan puhelimesta hakemukseen mukaan.

Täytä hakemus huolellisesti, huolimattomuusvirhe voi aiheuttaa hylkäyksen. Varmista että ilmoittamasi tulot vastaavat tositteita jotka lähetät. Mieti itse riittävätkö käytettävissä olevat varasi uuden lainan hoitamiseen.  Jos käteen jäävä summa on mielestäsi hyvin pieni, se on sitä varmaan myöskin meidän mielestämme ja vastaus on todennäköisesti kielteinen.

Perustiedot

Hakemus käsitellään ensin automaattisesti, joten jotkin virheet saattavat aiheuttaa hylkäävän päätöksen. Kun täytät hakemusta, ole erityisen tarkka näissä:

  • henkilötunnus
  • sähköposti
  • puhelinnumero

Virhe näissä ei välttämättä aiheuta heti kielteistä päätöstä, mutta hidastaa hakemuksen käsittelyä huomattavasti. Virheelliset yhteystiedot voivat aiheuttaa sen, että hakemuksen käsittely ei onnistu tai et saa tärkeitä ilmoituksia. Lainankäsittelijän on myös vaikea tavoittaa sinua virheen korjaamiseksi. Henkilötunnuksella tarkistetaan luottotiedot sekä hakijan ikä. Cashbuddyn lainaa myönnetään 20-65-vuotiaille hakijoille. 

Tulotiedot

Hakemuslomake pyytää kuukausitulot ennen veroja sekä nettotulot, eli summan verojen jälkeen. Nämä tiedot voit itse tarkistaa palkka- tai eläketodistuksesta. Jos sinulla on sivutuloja, muista laskea kaikki tulot yhteen ennen ja jälkeen verojen.

Tarkista numerot vielä ennen lähettämistä, sillä lyöntivirhe nettotuloissa saattaa aiheuttaa suoraan hylkäyksen jos vaikka 2200 muuttuukin vahingossa 200 euroksi. Huomaathan myös että esimerkiksi vanhempainpäiväraha, opintotuki, sairauspäiväraha, kuntoutustuki ei käy, vaan sinun pitää saada ansiotuloa tai eläkettä.

Käyttövara

Yksi tärkeistä lainapäätökseen vaikuttavista seikoista on käyttövara. Tämän tiedon saamikseksi kysytään hakemuksessa tuloja ja menoja, sekä käytetään rekisteritietoja. Käyttövara tarkoittaa sitä summaa mikä hakijalle jää omaan käyttöön kun nettotuloista on vähennetty asumiskulut ja muut lainanhoitokulut. Jos se on liian pieni, lainaa ei myönnetä. Käyttövara on helppo laskea itse sivun lopusta löytyvien esimerkkien avulla. Näiden kaikkien tietojen perusteella me teemme arvion siitä voiko lainaa antaa.

 

Asumiskulut

Jos et asu yksin, muista jakaa asumiskulut samassa suhteessa kun on maksajia. Hakemuksessa ilmoitetaan siis aina oma osuus kuluista, ei koko määrä. Asumiskuluihin luetaan vuokra ja omistusasunnnon kohdalla yhtiövastike jos asut osakkeessa. Omakotitalon kiinteistä kuluista voi arvioida kuukausittaisen keskiarvon. Asuntolainan lyhennys ei ole asumiskulu, vaan se kirjataan muihin lainoihin.

Muut lainat

Jos sinulla ei ole muita lainoja, voit laittaa rastin ruutuun ”Minulla ei ole muita lainoja” ja siirtyä eteenpäin. Jos sinulla on muita lainoja, merkkaa tähän jäljellä oleva lainamäärä kokonaisuudessaan ja  oma osuutesi kuukausittaisista maksuista, lainatyypin mukaan. Uuden rivin saat painamalla vihreää plussaa. Asuntolaina kuuluu tänne, muista laskea oma osuutesi kuukausilyhennyksestä, jos olet ottanut lainan toisen henkilön kanssa yhdessä.

Vahvistus

Nyt sinulta kysytään tilinumeroa, anna se IBAN-muodossa (ilman väliviivaa). Muista rastittaa myös hyväksyminen sopimusehdoille ja muiden luottojen tarkistuskyselylle. Molempiin pääset tutustumaan tarkemmin linkeistä. Tarkista vielä  hakemasi summa ennenkuin painat lähetysnappia. Tässä vaiheessa et vielä sitoudu mihinkään.

Kun vahvistat hakemuksen, automaatti käsittelee sen saman tien, joten älä poistu sivulta. Saat vastauksen samalle ruudulle useimmiten noin 30 sekunnin kuluessa. Tämän jälkeen pääset tutustumaan sinulle myönnettyyn lainaan ja voit päättää hyväksytkö tarjouksen.

Allekirjoitus ja tulotosite

Lainankäsittely nopeutuu kun allekirjoitat ja lataat tulotositteen mukaan hakemukseesi heti vastaussivulla, mutta niiden lähettäminen myöhemmin onnistuu myös sähköpostiin saamasi linkin kautta. Jos sinulla on useampi tulonlähde, muista lähettää tosite niistä kaikista.  Jos palkkakuitti tai eläkelaskelma on paperilla, voit ottaa siitä kuvan älypuhelimella. Varmista että kuvasta saa selvää. Palkkakuitti ei myöskään saa olla vanhempi kuin 2 kuukautta.  Tee sen jälkeen sähköinen allekirjoitus omilla pankkitunnuksilla ja oma osuutesi on nyt valmis.

Hakemuksen jättämisen jälkeen

Tämän jälkeen tapahtuu hakemuksesi manuaalinen käsittely. Lainankäsittelijä tarkistaa palkkakuittisi tai eläkelaskelmasi: onko se ajantasainen, vastaako se ilmoittamiasi tuloja, onko kaikki muuten kunnossa.

Vaikka lainakäsittelijöiden päivään tuo iloisen yllätyksen katsella aurinkoisia lomakuvia tai otoksia suloisesta lemmikistä, niin se hidastaa lainasi käsittelyä,  eli tarkista mitä olet lähettämässä. Heilahtaneiden kuvien ja väärien tiedostojen kohdalla lainankäsittelijät tietysti ovat asiakkaaseen yhteydessä ja pyytävät lähettämään tositteen uudestaan, mutta se voi viivästyttää lainan siirtämistä tilille pahimmillaan jopa päivillä.

Laina maksetaan tilille useimmiten saman päivän aikana mikäli tiedot ovat kunnossa ja tulotosite vastaa ilmoittamaasi tulon määrää.

Hae lainaa

Hae lainaa

Lainan määrä
Lyhennys (kk) kk
Kuukausierä

Ohje käyttövaran laskemiseksi

Käyttövara tarkoittaa sitä summaa mikä asiakkaalla on käytössään kun palkasta tai eläkkeestä on ensin maksettu verot, ja tästä nettosummasta otettu vielä pois kuukausittaiset asuinkulut ja muiden lainojen hoitokustannukset.

Asumismenoihin luetaan vuokra, yhtiövastike tai omakotitalon kiinteät kulut, sekä asuntolainan lyhennyserä. Mikäli et asu yksin ja jaat asuinkustannukset jonkun kanssa, on tärkeää muistaa jakaa kustannukset myös lainahakemuksessa. 

Tästä esimerkistä näet kuinka suuri ero voi olla:

Hakija 1 asuu yksin vuokralla ja maksaa 850 € /kk vuokraa

 Palkka   2200 €/kk  - vero ja sosiaalikulut yht 27 % = 594 €

= nettopalkka  1606 € /kk

Tämän lisäksi hänellä on autolainaa 10 000 €, jota hän lyhentää 250 €/kk, sekä aiempi laina jonka lyhennys on 90 €/kk. Yhteensä käyttövaraan vaikuttavia menoja on siis 1190 €/kk.

Käyttövaralaskelma on seuraavanlainen: 1606 €  - 1190 € = 416 €.

Tässä kohtaa hakijan olisi syytä harkita kannattaako lisää lainaa edes hakea, ja miten vaikuttaisi elämiseen jos tämä käytettävissä oleva summa entisestään pienenisi.

Hakija 2 jakaa vuokra-asunnon avopuolison kanssa ja maksaa osuuden vuokrasta 425 € /kk

Nettopalkka on sama  1606 € /kk

Tämän lisäksi heillä on yhteistä autolainaa 10 000 €, jota hän lyhentää 150 €/kk. Henkilökohtaista lainaa hän hoitaa itse 90 €/kk. Yhteensä käyttövaraan vaikuttavia menoja on siis 665 €/kk.

Käyttövaralaskelma on seuraavanlainen: 1606 €  - 665 € = 941 €.

Hakija 2 käyttövara on jo melko reilu ja lainapäätös olisi todennäköisemmin myönteinen kuin Hakijan 1 kohdalla.

Laki velvoittaa vastuulliseen lainanmyöntöön. Muunmuassa käyttövaraa tarkkailemalla lainoja myöntävät yritykset pitävät huolta että hakija ei ota lainaa yli omien varojensa.

Pikavippien otsikoihin voit palata takaisin tästä sekä lainojen pääsivulle tästä.


Hae pikavippiä

Hae pikavippiä

Lainan määrä
Lyhennys (kk) kk
Kuukausierä